Zużyty olej? Problem z głowy
Prowadzenie działalności gastronomicznej czy przetwórczej bardzo często wiąże się z problemem związanym ze zużytym olejem roślinnym, który po wykorzystaniu nie nadaje się już praktycznie do niczego. Mają go w nadmiarze restauracje, punkty zbiorowego żywienia oraz różnego rodzaju zakłady przetwórcze, produkujące nie tylko żywność.
Olej jest bowiem używany także w innych gałęziach produkcji
Co z nim zrobić, aby wszystko odbyło się w sposób bezpieczny i zgodny z obowiązującymi przepisami? Zużyte tłuszcze roślinne są szkodliwe dla środowiska i mogą być wyjątkowo szkodliwe, dlatego nie można ich tak po prostu wylać. Zresztą i tak są zakłady, w których zużytego oleju jest tak dużo, że jego wylanie wydaje się praktycznie niemożliwe. Z pomocą takim przedsiębiorcom przychodzą firmy, które oferują odbiór zużytego oleju. Jak to się odbywa?
Jak się pozbyć zużytego oleju?
Wiele firm oferujących odbiór oleju dostarcza zainteresowanym przedsiębiorcom bezpłatne pojemniki, do których powinien być przelewany olej po jego wykorzystaniu w kuchni czy w procesie produkcji. Pojemniki te są szczelnie zamykanie i wygodne w przenoszeniu. Gdy wszystkie pojemniki są już pełne, wystarczy zadzwonić do podmiotu skupującego i poprosić o transport. Specjalny samochód podjeżdża do zakładu i odbiera cały zużyty olej. Dla przedsiębiorcy to problem z głowy, gdyż nie musi martwić się przechowywaniem czy utylizacją niepotrzebnego już oleju. Nie ponosi też żadnych kosztów związanych z odebraniem oleju. Wszystko odbywa się zgodnie z przepisami zarówno sanitarnymi, jak i związanymi z ochroną środowiska. Można zamówić odbiór oleju jednorazowo, można również podpisać umowę na regularne odbieranie zużytego tłuszczu roślinnego.
Choć zużyty olej nie nadaje się już do celów kulinarnych, nie oznacza to, że jest on produktem bezużytecznym. Skupy oleju przekazują następnie taki surowiec do firm zajmujących się przetwarzaniem i recyklingiem oleju, który zamieniany jest chociażby na ekologiczne biopaliwo.