Kraków miastem kulinarnych odkryć
Kraków – dziedzictwo UNESCO i nie tylko.
Miasto będące dawną stolicą Polski, w pełni zasługuje na miano jednego z najpopularniejszych miast w Europie. Do Grodu Kraka podążają turyści z całego świata, a jego zabytki stanowią obowiązkowy punkt wycieczek podróżnych, którzy przybywają do niego z najdalszych zakątków globu.
Kraków oferuje przyjezdnym nie tylko uroki Starego Miasta, muzea, liczne miejsca natchnione historią, Centrum Kongresowe, ale także kulinarne perełki. Kraków to nie tylko miasto dla amatorów zwiedzania i odkrywania historii, to również centrum nauki i kultury. Do stolicy małopolski ściągają fani kulturalnych wydarzeń i biznesowych konferencji. To również centralny punkt na mapie Polski związany z nauką i najnowszymi odkryciami technologicznymi.
Miasto to łączy w sposób spójny i harmonijny nowoczesność, żywiołowość dużego miasta ze spokojem i swojskością.
Kulinarna strona Krakowa.
W Krakowie spotkały się różne kultury – wpływy kuchni z całego świata mają swój wyraz we współczesnej kuchni galicyjskiej. Dzisiejszy Kraków oferuje przeróżne kulinarne odkrycia. Na mapie tego miasta możemy odnaleźć restauracje i bary, które serwują różnorodne i niezwykle ciekawe kuchnie.
Zobacz też: https://www.pizzadominium.pl/lokale/krakow-rynek-glowny
Każdy odwiedzający stolicę Małopolski skusił się na spróbowanie lokalnych przysmaków. Na każdym rogu możemy kupić świeży i wypiekany zgodnie z wielowiekową tradycją obwarzanek krakowski. Ten smak jest unikalny, a tajemnica wypieku tego pieczywa znana tylko nielicznym krakowskim piekarniom.
Kraków wbrew pozorom nie zamyka się na wpływy innych regionów kraju czy świata. Kuchnie krakowskich restauracji oferują wiele znanych na całym świecie dań. Najlepsze restauracje proponują swoim gościom oprócz genialnej kuchni polskiej, kuchnię włoską, tajską, indyjską i inne.
Niekończącą popularnością cieszy się w mieście Smoka Wawelskiego pizza. Możemy wybierać spośród tradycyjnych jej odmian, ze składnikami włoskimi lub polskimi wariacjami z dodatkiem oscypka czy żurawiny. Pizza jako danie interkontynentalne przyciąga amatorów klasycznych smaków, którzy nie przepadają za eksperymentami kulinarnymi i wolą postawić na klasykę.
Odkryciem ostatnich lat jest kuchnia uliczna – czyli bary szybkiej obsługi, które wbrew pozorom nie wydają typowych fast foodowych dań, które smakują jak guma, ale smaczne i aromatyczne dania. Wśród propozycji takich dań można znaleźć – pierogi, pity, wegańskie falafele, lokalne pączki.