Archiwa tagu: gastronomia

Jeśli nie umiesz piec, tort możesz zamówić

Jeśli nie umiesz piec, tort możesz zamówić

Jeśli nie umiesz piec, tort możesz zamówićEfektowny tort z zapalonymi świeczkami to nieodłączny element każdej imprezy urodzinowej i nie tylko. Tort jest też jednym z ważnych elementów wesela, gdy wjeżdża na salę, zabawa przechodzi w zupełnie inną fazę. Umiejętność pieczenia i ozdabiania tortów to wyższa szkoła jazdy, nic więc dziwnego, że wiele osób nie jest w stanie sprostać temu zadaniu. Continue reading

Co zrobić ze zużytym i niepotrzebnym olejem?

Co zrobić ze zużytym i niepotrzebnym olejem?

Co zrobić ze zużytym i niepotrzebnym olejem?Punkty gastronomiczne, restauracje, smażalnie ryb czy wiele zakładów produkcyjnych i przetwórczych codziennie przygotowują całe mnóstwo żywności, ale też każdego dnia mają problem z odpadami. Nie wszystkie można tak po prostu wyrzucić do śmieci. Jednym z produktów, które powstają w wyniku działalności gastronomicznej i przetwórczej, jest zużyty olej roślinny, który nie nadaje się do dalszej obróbki. Nie można go jednak bezkarnie wylać do kanalizacji. Niezbędna jest jego prawidłowa utylizacja. Taki obowiązek nakładają zarówno przepisy sanitarne, jak i te, które dotyczą ochrony środowiska. Continue reading

Urodziny bez tortu? Niemożliwe

Urodziny bez tortu? Niemożliwe

Na udaną imprezę urodzinową składa się wiele elementów – goście, prezenty, stół pełen ulubionych słodkości oraz tort, który jest na tym stole najważniejszym elementem. To od zdmuchnięcia świeczek na torcie zabawa dopiero się zaczyna. Wbrew pozorom, torty to nie tylko domena imprez urodzinowych dla dzieci i młodzieży. Również dla osób dorosłych to wyjątkowe ciasto jest miłym prezentem i gestem świadczącym o tym, że rodzina i najbliżsi pamiętali o tym ważnym dniu. Continue reading

Potrzebujesz wyjątkowego tortu? Możesz go zamówić

Potrzebujesz wyjątkowego tortu? Możesz go zamówić

Tort jest nieodłącznym elementem wielu uroczystych imprez, podkreśla niezwykłość wydarzenia i sprawia, że jest ono jedyne w swoim rodzaju. Torty serwujemy na ślubach i eleganckich przyjęciach, imprezach urodzinowych, imieninowych czy rocznicowych, a także podczas wielu innych uroczystych okazji. Zachwycają wyglądem, mogą mieć wiele pięter i całe mnóstwo nietypowych kształtów, a przy tym doskonale smakują i na długo pozostawiają niezapomniane wrażenia smakowe. Niestety, upieczenie dobrego i efektownego tortu jest sztuką, która nie każdemu się udaje. Nie każdy ma również tyle czasu oraz talentu, by przygotować efektownie ozdobiony tort. Wtedy najlepszym rozwiązaniem będzie tort na zamówienie.
Continue reading

Olej oddaj w skupie

Olej oddaj w skupie

Zużyty olej roślinny jest produktem szkodliwym dla środowiska i problemowym dla przedsiębiorców, którzy na co dzień zużywają go w hurtowych ilościach. Dotyczy to przede wszystkim właścicieli barów, restauracji oraz innych punktów zbiorowego żywienia.W ich przypadku problem z nadmiarem zużytego oleju jest aktualny praktycznie codziennie. Continue reading

Zużyty olej – oddawaj, a nie wylewaj

Zużyty olej – oddawaj, a nie wylewaj

Co zrobić ze zużytym olejem? Na poziomie zwykłego gospodarstwa domowego ilości oleju są na tyle niewielkie, że można je bez obaw wylać. Zupełnie inaczej ma się ta kwestia w przypadku dużych zakładów gastronomicznych czy przetwórczych. Tam zużyty olej występuje w takich ilościach, że trzeba go w odpowiedni sposób zagospodarować. Nie można go tak po prostu wylać. Wylanie oleju jest niedopuszczalne, gdyż grozi to zanieczyszczeniu środowiska. Firmy, które chcą być pro-eko lub stawiają na ekologiczne rozwiązania nie mogą sobie na to pozwolić. Co więcej, kwestie wykorzystania i późniejszego pozbywania się zużytego oleju są regulowane odpowiednimi przepisami, zarówno w kwestii sanitarnej, jak i ochrony środowiska. Continue reading